Διάστημα. Βρίσκεται ανάμεσά μας, ανάμεσα στους γαλαξίες και στα άτομα. Υπάρχει παντού. Για τους περισσότερους είναι ένα τίποτα. Ένα κενό. Αποδεικνύεται όμως πως δεν είναι έτσι.Από τη θέση του συνοδηγού σ’ ένα ταξί στη Νέα Υόρκη που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός, μέχρι σ’ ένα τραπέζι μπιλιάρδου όπου οι μπάλες κάνουν φανταστικά πράγματα, ο Μπράιαν Γκριν αποκαλύπτει ότι το διάστημα είναι ένα δυναμικό υφαντό που τεντώνεται, συστρέφεται και στρεβλώνεται κάτω από την επίδραση της βαρύτητας. Ακόμα πιο περίεργη είναι η ανακάλυψη ενός συστατικού που αποτελεί το 70% του σύμπαντος. Οι φυσικοί το ονομάζουν σκοτεινή ενέργεια επειδή ενώ ξέρουν ότι υπάρχει και κάνει το σύμπαν να διαστέλλεται ταχύτατα, δεν έχουν ιδέα τι είναι.

Τελικά το διάστημα όχι μόνο δεν είναι άδειο, αλλά είναι γεμάτο από τα μεγαλύτερα μυστήρια της εποχής μας.

What is Space (Greek Subs)

The Illusion of Time (Greek Subs)

Χρόνος. Σπαταλάμε χρόνο, γλυτώνουμε χρόνο, τον δημιουργούμε, τον σκοτώνουμε. Ο κόσμος δουλεύει μ’ αυτόν. Αν ρωτήσετε όμως τους φυσικούς τι είναι στην πραγματικότητα, η απάντηση μπορεί να σας σοκάρει: δεν έχουν ιδέα. Κι ακόμα πιο εκπληκτικό, η αίσθηση που έχουμε ότι ο χρόνος κυλάει, μπορεί να είναι μια ψευδαίσθηση.

Πώς μπορεί η κατανόηση που έχουμε για κάτι τόσο οικείο να είναι τόσο λάθος; Για να αναζητήσει τις απαντήσεις, ο Μπράιαν Γκριν μας πηγαίνει στην απόλυτη περιπέτεια στο χρόνο, που μας εκσφενδονίζει 50 χρόνια στο μέλλον πριν επιβιβαστεί σε μια σκουληκότρυπα και ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν.
Στη διαδρομή θα μας αποκαλύψει έναν νέο τρόπο αντίληψης του χρόνου όπου στιγμές του παρελθόντος, το παρόντος και του μέλλοντος -από την εποχή των τυρρανόσαυρων μέχρι τη γέννηση των τρισέγγονών μας- συνυπάρχουν ταυτόχρονα.

Το ταξίδι θα μας πάει μέχρι το Μπιγκ Μπανγκ, όπου οι φυσικοί πιστεύουν ότι κρύβεται το μυστικό του χρόνου.
Δεν θα κοιτάξετε ποτέ ξανά το ρολόι σας με τον ίδιο τρόπο.

Quantum Leap (Greek subs)

Πηγαίνετε παρέα με τον Μπράιαν Γκριν μια βόλτα στο παράξενο βασίλειο της κβαντικής φυσικής, το οποίο κυβερνά το σύμπαν σε μικροσκοπική κλίμακα. Ο Γκριν φέρνει την κβαντική μηχανική σ’ ένα νυχτερινό κλαμπ, όπου αντικείμενα εμφανίζονται κι εξαφανίζονται από το πουθενά και πράγματα στη μια πλευρά, επηρεάζουν άλλα πράγματα στην άλλη πλευρά άμεσα, χωρίς να υπάρχει κάτι που να ταξιδεύει στην απόσταση που τα χωρίζει.

Πώς μπορούν οι κανόνες του κβαντικού κόσμου – που δουλεύουν τόσο καλά περιγράφοντας τη συμπεριφορά των ατόμων και των συστατικών τους – να συγκρούονται τόσο δραματικά με τους καθημερινούς κανόνες που κυβερνούν τους ανθρώπους, τους πλανήτες και τους γαλαξίες;

Universe or Multiverse (Greek Subs)

Όσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψουμε, οι νεώτερες θεωρίες λένε ότι το σύμπαν μας μπορεί να μην είναι το μοναδικό. Αντίθετα, μπορεί να είναι ένα από άπειρα σύμπαντα που αποτελούν το «πολυσύμπαν».

Σ’ αυτό το επεισόδιο, ο Μπράιαν Γκριν μας πηγαίνει μια βόλτα μ’ αυτή τη νέα θεωρία στα όρια της φυσικής επιστήμης και μας δείχνει πώς μπορεί να είναι μερικές από αυτές τις εναλλακτικές πραγματικότητες.

Μερικά σύμπαντα μπορεί να μην ξεχωρίζουν από το δικό μας. Άλλα μπορεί να περιέχουν παραλλαγές του εαυτού μας, όπου μπορεί να ζούμε με άλλες οικογένειες, άλλες σταδιοδρομίες και ιστορίες ζωής. Σε άλλα πάλι, η πραγματικότητα μπορεί να είναι τόσο διαφορετική ώστε να μην την αναγνωρίζουμε.

Ο Μπράιαν Γκριν αποκαλύπτει γιατί αυτή η ριζοσπαστική οπτική του Κόσμου λαμβάνεται στα σοβαρά υπόψη από τους επιστήμονες.
Δεν θα είναι εύκολο να αποδειχτεί, αν ισχύει όμως, η κατανόησή μας για το διάστημα, τον χρόνο και τη θέση μας στο σύμπαν δεν θα είναι ποτέ η ίδια.

ΠΗΓΗ

Advertisements