«Ένας χυλός τεράστιας κοχλάζουσας ενέργειας είναι όλο το σύμπαν.
Το κάθε αντικείμενο είναι απλώς ένας χώρος πιο μεγάλης πυκνότητας ενέργειας.

Η φύση δεν μας έφτιαξε μόνους.

Δεν μας έκανε ξεχωριστούς από τα άλλα φυσικά γεγονότα, από τους άλλους ανθρώπους.

Η φύση έφτιαξε όλο το σύμπαν ενιαία.

Ότι κάνουμε εμείς έχει επίδραση σε κάθε τι που υπάρχει μέσα στο σύμπαν.

Δεν μας έφτιαξε η φύση μόνους.

Γίναμε μόνοι γιατί εμείς το επιλέξαμε.

Όλοι είμαστε ΕΝΑ!

Αυτή την ενότητα κι όχι τη μοναξιά πρέπει να αναζητήσουμε σήμερα.»
Μάνος Δανέζης, «Η πλάνη των αισθήσεων»

(αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε 25 λεπτά για να δείτε τα παρακάτω εκπληκτικά αποσπάσματα από την εκπομπή «Το σύμπαν που Αγάπησα.»)

«Το πρόσωπο της αγαπημένης του Νταλί, Γκαλά, είναι γεμάτο από μικροσφαιρίδια. Ο Νταλί κατανοεί ότι ως υλικό αντικείμενο η Γκαλά αποτελείται κι αυτή από άτομα, νετρόνια, ηλεκτρόνια τα οποία δεν μπορούμε να δούμε εξαιτίας της πλάνης των αισθήσεών μας.
                                Η τέχνη κάποιες στιγμές ενορατικά πρωτοπορεί
Ο Νταλί το κατανοεί.

Η τέχνη κάποιες στιγμές ενορατικά πρωτοπορεί.

Κατανοεί την αλήθεια της φύσης κάποιες φορές καλύτερα από μας τους φυσικούς.»
Μάνος Δανέζης.
Επίσης την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011, στο βιβλιοπωλείο Αιγηίς στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα ¨Η πλάνη των αισθήσεων¨ με ομιλητή τον καθηγητή αστροφυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάνο Δανέζη. Σταχυολογώ μερικά από τα λεγόμενά του:

«Ο χώρος του σύμπαντος λόγω της καμπύλωσης του χωροχρόνου περιγράφεται από την γεωμετρία του Riemann και όχι από την Ευκλείδεια γεωμετρία. δηλαδή, ένα σχήμα που υλοποιείται σε τέτοιο χώρο δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τις ανθρώπινες αισθήσεις.»

«Η σύγχρονη επιστημονική γνώση διαφοροποιείται όλο και περισσότερο από την «κοινή μας λογική», η οποία στηρίζεται στις αισθήσεις. ‘Ο,τι αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας δεν είναι «πραγματικό», αλλά οι προβολές τους, πάνω σε μικρά τμήματα του Σύμπαντος, που συμπεριφέρονται σαν Ευκλείδειοι χώροι λόγω μεγέθους και έτσι τα αντιλαμβανόμαστε. Οι «πραγματικές» μορφές προσεγγίζονται μόνο με μαθηματικές σχέσεις.»

ΠΗΓΗ