Ο καρπός της Κινόα, ενός φυτού που καλλιεργείται στα… ψηλά στρώματα των Άνδεων, έχει -σύμφωνα με ειδικούς- τρομερά μεγάλη διατροφική αξία και δεν αποκλείεται να το υϊοθετήσουν και χώρες της Δύσης.

Η NASA, μάλιστα, την έχει χαρακτηρίσει ως «εξαιρετικά ισορροπημένη και πλήρη τροφή»

Ο καρπός «Κινόα» είναι γνωστός και ως «τσισάγια μάμα», δηλαδή «μητέρα όλων των δημητριακών» και οι Ίνκας τον είχαν σε ιδιαίτερη εκτίμηση, ενώ η πρώτη σπορά του κάθε χρόνου, γινόταν -συχνά- από τον ίδιο τον αυτοκράτορα.

Το πρώτο διάστημα οι Ισπανοί κονκισταδόροι δεν έδωσαν σημασία στην κινόα, στη συνέχεια απαγόρευσαν τη σπορά και καλλιέργειά της, καθώς οι σπόροι χρησιμοποιούνταν σε «παγανιστικές».

Η κινόα ανήκει στα δημητριακά, στην πραγματικότητα, όμως, έχει σχέση με τον αμάραντο, που επίσης έχει σημαντική διατροφική αξία. Περιέχε, ακόμα, πολλές πρωτεΐνες (12-18%), ενώ περιέχει και λυσίνη και άλλα απαραίτητα αμινοξέα.

Γι’ αυτό και η ΝΑSA την έχει εντάξει στο στο Ελεγχόμενο Οικολογικό Σύστημα Υποστήριξης Ζωής, το οποίο είναι ερευνητικό πρόγραμμα για μακροχρόνιες επανδρωμένες αποστολές.

ΠΗΓΗ

Advertisements