Η ΝΔ άξιος συνεχιστής της μακρόχρονης κυβερνητικής παράδοσης της δεξιάς, δεν κατάφερε ακόμη και σήμερα να εκσυγχρονιστεί και να γίνει τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές φιλελεύθερο ευρωπαϊκό κόμμα. Τουναντίον παραμένει ένα βαθύτατα αναχρονιστικό και συντηρητικό κόμμα που θυμίζει ακόμη την εποχή του Μαυρογυαλούρου. Αποκορύφωμα της μαυρογυαλουρίκιας κουλτούρας υπήρξε ή τελευταία πενταετία που κυβερνούσαν οι κουμπάροι μαζί με τους ιερομόναχους διορίζοντας τα δικά τους παιδιά και τινάζοντας στην κυριολεξία την μπάνκα στον αέρα.
Ο Κώστας Καραμανλής θα μείνει στην ιστορία ίσως ο πιο άτολμος, ανίκανος και καταστροφικός πρωθυπουργός της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη κλήθηκε να βγάλει από την φωτιά τα κάστανα. Θεία δίκη; Πολλοί από τους σημερινούς υπουργούς που…
παίρνουν τα πλέον σκληρά μέτρα που πήρε ποτέ κυβέρνηση, ήταν υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ οι οποίες ευθύνονται για την σημερινή κατάντια. Το καλύτερο είναι πως αυτοί που σήμερα στο ΠΑΣΟΚ δήθεν αντιδρούν και κρατούν την σημαία του σοσιαλισμού ψηλά είναι βαθιά βουτηγμένοι στο πελατειακό σύστημα που οι ίδιοι εξέθρεψαν τα τελευταία 20 χρόνια Σε μεγάλο βαθμό και το ΠΑΣΟΚ παραμένει όπως και η ΝΔ ένα τριτοκοσμικό κόμμα που παραπαίει ανάμεσα στην καταστροφική παπανδρεϊκή πολιτική της δεκαετίας του 8Ο  και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που τους επιβάλλονται από την ΕΕ.
Το ΚΚΕ παραμένει ο αρχηγός της οπισθοδρόμησης και το μοναδικό κόμμα στην Ευρώπη που υποστηρίζει ανοιχτά τον σταλινισμό. Νομίζω εδώ θα έπρεπε να σταματάει κάθε κριτική σε ένα κόμμα που υποστηρίζει ανοιχτά στυγνούς εγκληματίες δικτάτορες. Αν και δεν μετείχαν στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής ωστόσο με την στάση τους βοήθησαν και αυτοί στο να οδηγηθούμε στην σημερινή κατάσταση. Εξέθρεψαν και υποστήριξαν με θρησκευτικό φανατισμό έναν κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό που μόνον άρνηση και καταστροφολογία είχε στην άδεια φαρέτρα των επιχειρημάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ως ένα ελπιδοφόρο πείραμα και κατέληξε ένα μικρό κακέκτυπο του ΚΚΕ. Πολυδιαμελισμένο πλέον, ουδέποτε κατάφερε να αρθρώσει έναν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο και να δημιουργήσει δυναμική εξουσίας με προτάσεις και όραμα. Βολεύτηκε στον παθητικό ρόλο της άρνησης και της εκ του ασφαλούς κριτικής.
Ο ΛΑΟΣ ένα καθαρά προσωποκεντρικό κόμμα ενός καιροσκόπου αρχηγού που απλώς θα τον χαρακτηρίζαμε με μια λέξη ο απίστευτος κωλοτούμπας και φυσικά δεν επιδέχεται καμίας σοβαρής κριτικής.
Οι πράσινοι οικολόγοι είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της νεοελληνικής μίζερης κουλτούρας και πραγματικότητας. Συγκρινόμενοι με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται την τεράστια διαφορά στην νοοτροπία την πολιτική παιδεία και την ακτιβιστική διάθεση. Ένας άνευρος, άγευστος σχηματισμός που δεν έχει να πει τίποτα και υπάρχει απλώς γιατί η οικολογία είναι της μόδας και πουλάει.
Με λίγα λόγια όντως το πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε αφού πρώτα χρεοκόπησε την χώρα. Βεβαίως δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης αλλά όλοι με τον τρόπο τους συνέβαλαν και συνδημιούργησαν την θλιβερή νεοελληνική πραγματικότητα.

Advertisements